Enter The Lab

Onze visie

Onze honden zijn voor ons gezelschapsdieren, ze wonen bij ons in huis en zijn er vooral voor de gezelligheid. Daarnaast vinden we het leuk om jachttraining met de honden te doen om zo de rastypische eigenschappen zoals zoeken, apporteren en werken met de baas verder te laten ontwikkelen, en om gewoon lekker samen met hen buiten bezig te zijn. Naar shows gaan is niet onze hobby (en ook niet de hobby van de honden), dus daar zult u ons niet snel tegen komen. We gaan liever met de dames naar een diplomadag om jachtvaardigheden te oefenen, daar hebben ze zelf ook duidelijk meer plezier in. Bij het fokken van een nestje pups gaan we uit van wat wij zelf belangrijk vinden in een hond.

home

Karakter

Op één staat voor ons het karakter; we willen graag lieve, betrouwbare en sociale hondjes fokken, die graag met hun baas willen werken. Honden met een echt Labrador-karakter dus. Vriendelijk tegen de wereld om hun heen, een hond die het principe ‘a stranger is just a friend you haven’t met yet’ huldigt, zogezegd. We zoeken dan ook reuen uit met een even fijn karakter als onze dames. Om bij te dragen aan het vriendelijke karakter worden pups bij ons uitgebreid gesocialiseerd. Ze groeien in huis op en hebben veel contact met kinderen, volwassenen, andere honden, katten en andere dieren. Zodra ze oud genoeg zijn gaan de pups ook mee de wijde wereld in, onder andere naar een basisschool en de markt. Meer daarover vindt u ook hier; onder het kopje 'Wat doen Wij?'.

Gezondheid

Naast karakter vinden we gezondheid ook heel belangrijk. Er wordt veel gezegd en geschreven over de gezondheid van rashonden, en ook de Labrador komt helaas wel eens negatief in het nieuws. Een groot deel van de honden waar het dan over gaat zijn echter ‘look-alike’ labradors, honden die volgens hun fokker en/of eigenaar een labrador zijn, maar helemaal geen stamboom hebben. De ouderdieren van dergelijke honden worden helaas vrijwel nooit medisch getest voor er mee gefokt wordt, en dat is te merken aan de gezondheid van de daar uit voortkomende pups.

Wij vinden het belangrijk om gezonde rashonden fokken; stamboom Labradors met onder andere goede heupen, ellebogen en ogen en een zo klein mogelijk risico op problemen. Daarom zijn we lid van de rasvereniging (Nederlandse Labrador Vereniging) en fokken we volgens het fokreglement van de NLV. De dames worden onder andere getest op HD, ED en hun ogen worden onderzocht (ECVO onderzoek) binnen 12 maanden voor een dekking. Ook laten we aanvullend DNA onderzoek doen op aandoeningen zoals onder andere prcd-PRA, EIC en HNPK. De reuen die we uitzoeken zijn ook uitvoerig getest en gezond, en bij de combinaties die we kiezen proberen we ook rekening te houden met het inteelt-coëfficiënt. Dat wil zeggen dat we voor onze dames partners uitzoeken die geen naaste familie zijn, om de kans op problemen door inteelt zo klein mogelijk te houden. Op deze manier proberen we onze uiterste best te doen om zo gezond mogelijke pups op de wereld te zetten. Natuurlijk blijven ook onze zorgvuldig gefokte pups levende wezens en bestaan er geen garanties op een lang en gelukkig leven, maar we doen er wel alles aan wat binnen onze mogelijkheden ligt. Meer informatie over gezondheid vindt u hier, onder het kopje ‘De Labrador - gezondheid’.

Uiterlijk en werklust

Deze twee zaken zijn natuurlijk ook niet onbelangrijk. Het is wat een Labrador een Labrador maakt; het kenmerkende uiterlijk en de werklust en ‘will to please’ waar ze al zo lang op gefokt worden.

Bij Labradors bestaat er een verschil tussen typische showhonden en typische werkhonden. De showhonden zijn vaak breder en steviger gebouwd, de werkhonden zijn over het algemeen slanker gebouwd en hebben vaak wat meer passie om te werken. Daarnaast zijn er ook heel veel Labradors die er tussenin vallen. Wij willen ons eigenlijk niet focussen op het fokken van een zo ‘mooi’ mogelijke hond die zo goed mogelijk aan de rasstandaard voldoet en goed scoort op shows, en ook niet echt op het fokken van een hond met zoveel mogelijk potentie op werkgebied. Wij kiezen graag onze eigen weg en willen eigenlijk vooral fokken wat wij zelf mooie, lieve en prettig trainbare honden vinden. Labradors die fijne, sportieve gezinshonden zijn en die een onmisbaar onderdeel van hun familie worden.

Om de eigenschappen die wij belangrijk vinden te toetsen lopen we met de dames één of twee shows in de hoop op een mooi keurrapport en minimaal een ZG (Zeer Goed) beoordeling, en volgen we jachttraining met de intentie dat onze honden op B-niveau presteren. Dit zegt iets over hun bouw (we willen graag dat onze honden goed in verhouding zijn en gezond in elkaar zitten) en over hun karakter, gedrag en werklust (trainbaar, redelijk luisterend, en met voldoende passie om wild en dummy’s vlot en enthousiast binnen te halen).

Wij proberen dus geen Crufts- of NIMROD-deelnemers te fokken; ons ideaalbeeld is een hond die goed mee kan komen bij een jachtproef, en niet onaardig presteert in een showring. Maar die in de eerste plaats gewoon een geweldige, lieve, leuke, gezonde huishond is voor zijn of haar eigenaars.

Onze pups en hun nieuwe bazen

Van onze pupkopers verwachten wij dat zij hun pup met net zoveel aandacht en liefde zullen verzorgen en behandelen als wij dat doen. Als een pup bij ons opgehaald wordt zitten daar heel veel uren liefdevolle zorg in, we zien graag dat de nieuwe gezinnen hier mee door gaan. Dat betekent dat we van de nieuwe eigenaren verwachten dat ze bereid en in staat zijn om ruim voldoende tijd aan hun pup en later volwassen hond te besteden. Onze pups zijn in potentie stuk voor stuk een geweldige lieve en betrouwbare huishond en een vriend voor het leven, maar dat gebeurt niet van zelf. Dat kost tijd, moeite, soms de nodige frustratie, en met name ook heel erg veel geduld. Zelfs de meest brave pup doet soms iets ontzettend stouts, weigert te luisteren, rent er vandoor, sloopt een paar schoenen, poept op het kleed, en springt met vieze poten tegen het bezoek op.

Een hond heeft tijd nodig om van ondeugende pup en eigenwijze puber naar brave volwassen hond te groeien. We willen graag dat mensen die van ons een pup willen zich hier van bewust zijn, en minimaal de eerste twee jaar actief bezig gaan met de opvoeding van hun pup om er een fijne, sociale hond van te maken. Ook na die eerste twee jaar vraagt een hond natuurlijk tijd en aandacht, maar met name de eerste twee jaar zijn intensief. Mensen die een pup willen moeten zich hier vooral niet op verkijken; zorg dat je gedurende de eerste twee jaar een doorlopende cursus of (jacht)training volgt met de hond zodat je gedwongen wordt actief tijd te besteden aan de opvoeding. Dit is voor zowel de baas als de hond heel belangrijk; brave, goed opgevoede en sociale honden hebben een veel fijner leven dan honden die steeds straf krijgen omdat ze niet goed luisteren, nooit los kunnen omdat ze weg rennen, en te wild doen en daardoor nergens mee naartoe kunnen.

home

Contactgegevens

Ton en Nathalie op den Dries

Enter

Mobielnummer Nathalie:

06 - 407 369 81

Mobielnummer Ton:

06 - 303 476 67

Svp niet bellen na 21:30

Emailadres:

info@enterthelab.nl

© Enter the Lab 2024