Enter The Lab

Onze visie

Onze honden zijn voor ons gezelschapsdieren, ze wonen bij ons in huis en zijn er vooral voor de gezelligheid. Daarnaast vinden we het leuk om jachttraining met Nori en Cookie te doen om zo de rastypische eigenschappen zoals zoeken, apporteren en werken met de baas verder te laten ontwikkelen, en om gewoon lekker samen met hen buiten bezig te zijn. Naar shows gaan is niet onze hobby (en ook niet Nori’s hobby), dus daar zult u ons niet snel tegen komen. We gaan liever met de dames naar een diplomadag om jachtvaardigheden te oefenen, daar hebben ze zelf ook duidelijk meer plezier in. Bij het fokken van een nestje pups gaan we uit van wat wij zelf belangrijk vinden in een hond.

Karakter

Op één staat voor ons het karakter; we willen graag lieve, betrouwbare en sociale hondjes fokken, die graag met hun baas willen werken. Honden met een echt Labrador-karakter dus. Vriendelijk tegen de wereld om hun heen, een hond die het principe ‘a stranger is just a friend you haven’t met yet’ huldigt, zogezegd. We zoeken dan ook reuen uit met een even fijn karakter als onze Nori. Om bij te dragen aan het vriendelijke karakter worden pups bij ons uitgebreid gesocialiseerd, ze groeien in huis op en hebben veel contact met kinderen, andere honden, katten en andere dieren.

Gezondheid

Naast karakter vinden we gezondheid ook heel belangrijk. Er wordt de laatste jaren veel gezegd en geschreven over de gezondheid van rashonden, en ook de Labrador komt helaas wel eens negatief in het nieuws. Een groot deel van de honden waar het dan over gaat zijn echter ‘look-a-like labradors’, honden die volgens hun fokker en/of eigenaar een labrador zijn, maar helemaal geen stamboom hebben. De ouderdieren van dergelijke honden worden helaas slechts zelden medisch getest voor er mee gefokt wordt, en dat is te merken aan de gezondheid van de daar uit voortkomende pups.

Wij vinden het belangrijk om gezonde rashonden fokken; echte Labradors met goede heupen, ellebogen en ogen. Daarom is Nori getest op HD, ED en worden haar ogen regelmatig gespiegeld. Nori heeft uitstekende heup- en elleboogscores, en ook haar laatste oogonderzoek was prima. De reuen die we uitzoeken zijn ook uitvoerig getest en in prima gezondheid. Nori’s HD, ED en ooguitslagen vindt u hier. Op de pagina ‘pups’ in het menu vindt u de medische gegevens van de vader van het nest.

Uiterlijk en werklust

Deze twee zaken zijn natuurlijk ook niet onbelangrijk. Het is wat een Labrador een Labrador maakt; het kenmerkende uiterlijk en de werklust en ‘will to please’ waar ze al zo lang op gefokt worden.

Bij Labradors bestaat er een verschil tussen typische showhonden en typische werkhonden. De showhonden zijn iets kleiner, steviger gebouwd, hebben een wat breder hoofd met een kortere snuit en zijn qua karakter vaak vrij rustig. De werkhonden zijn slanker gebouwd, staan wat hoger op hun poten, hebben een smaller hoofd met een langere neus en zijn energieker en actiever van aard. Naast deze twee duidelijk verschillende types zijn er ook nog een heleboel labradors die er min of meer tussen in vallen. Nori is er zo één, ze is vrij groot voor een teefje met lange poten en een enigszins smal hoofd, maar is zeker niet zo slank gebouwd als een typische werkhond. Wij vinden haar een mooie, goed gebouwde hond en het is onze bedoeling om pups te fokken die ongeveer hetzelfde type uiterlijk hebben.

Behalve wat betreft het uiterlijk is er zoals gezegd ook enig verschil in temperament tussen showlabradors en werklabradors. Het werktype is over het algemeen actiever dan het showtype en is gefokt om beter te presteren bij het werk in het veld. Ondanks dat we geen werkhond hebben vinden we het wel belangrijk dat de vaardigheden waar een Labrador voor gefokt is niet verloren gaan. Mede daarom doen we jachttraining met Nori. We willen haar werklust graag doorgeven aan haar pups, maar zonder dat het onze insteek is om een echte werklijn op te zetten. Daarom proberen we reuen uit te zoeken die enige ervaring hebben met de jacht maar qua temperament en uiterlijk wel goed bij Nori passen.

Samengevat: wij proberen geen Crufts- of NIMROD-deelnemers te fokken; ons ideaalbeeld is een hond die goed mee kan komen bij een jachtproef, en niet onaardig presteert in een showring. Maar die in de eerste plaats gewoon een geweldige, lieve, leuke, gezonde huishond is voor zijn of haar eigenaars.

Contactgegevens

Ton en Nathalie op den Dries

Enter

Mobielnummer Ton:

06 - 303 476 67

Mobielnummer Nathalie:

06 - 407 369 81

Svp niet bellen na 21:30

Emailadres:

info@enterthelab.nl

© 2018